برای بررسی زانتیا به پیشینه ای از آن نگاهی داشته باشیم. کمپانی سیتروئن نامی شناخته شده در کشور ماست و علاقمندان بسیاری هم دارد. ژیان، نوستالژیک ترین تولید کمپانی سیتروئن در ایران است که در خاطرات بسیاری از ما رد کمرنگی از آن هنوز باقیست.
سالها بعد از حضور ژیان در ایران، خودروی جدیدی از این کمپانی وارد کشورمان شد که با استقبال بسیار خوبی از سمت مردم ما روبهرو گردید. زانتیا را میتوان بعد از پژو، محبوبترین خودروی فرانسوی در ایران دانست.
این خودرو در اواسط دههی هفتاد پا به بازار خودروی ایران گذاشت و تا سالها در این بازار خوش درخشید. بعد از توقف تولید زانتیا در فرانسه، از سال 1380 به مدت 9 سال شرکت سایپا، خط مونتاژ زانتیا را راهاندازی کرد و سرانجام در سال 1389 چرخهی تولید و مونتاژ این خودرو در ایران هم به آخر خط رسید. چرا زانتیا خودروی موفقی بود؟
ما در این مقاله به همراه کارشناسان فروشگاه اینترنتی لوازم یدکی دولوکس کار به بررسی زانتیا ، مشخصات ظاهری و فنی و دلایل موفقیت آن خواهیم پرداخت.
طراحی ظاهری دلنشین
زانتیا زمانی وارد کشور ما شد که بازار به شدت خالی از خودرویی متفاوت و خاص بود. بازار محدود خودروی ایران منتظر جرقهای بود گرمای ویژهای به ان بدهد و سرانجام قرعه به نام کمپانی فرانسوی سیتروئن افتاد. در همان زمان واردات خودروهای ژاپنی و کرهای هم اوج گرفته بود و بازار بیرونق خودرو به یکباره به جنب و جوش افتاد.
در بررسی زانتیا ابتدا باید به طراحی ظاهری و داخلی آن پرداخت. ظاهر زانتیا را باید با خودروهای زمان خودش مقایسه کرد. نسبت به طراحیهای آن زمان، طراحی زانتیا علیرغم سادگی، زیبایی و جذابیت خاص خودش را داشت. کاپوت کشیده و بدون خطوط حجم دهنده، جلوپنجرهی کوچک و سپری نسبتا پهن و مشکی نمای روبهرویی زانتیا را تشکیل میدهد.
طراحی سادهی زانتیا مانعی برای فروش موفقش نبود.
از نمای جانبی هم، خطوط کشیده به صندوق عقبی کوچک میرسد که با چراغهای مستطیل شکل، ظاهر سادهی زانتیا را تکمیل میکند. در حقیقت جذابیت و زیبایی زانتیا در همین سادگیاش نهفته است.
معمولا خودروهای فرانسوی از نظر طراحی ظاهری پیچیدگیهای خودروهای کرهای و ژاپنی را ندارند اما شاید برخی معتقد باشند که زانتیا زیادی از حد ساده است! این سادگی در کابین هم ادامه دارد.
کابین داخلی زانتیا تقریبا هیچ ویژگی چشمگیر و جذابی ندارد اما فرم طراحی صندلیها و سیستم تعلیق این خودرو، باعث میشود که هرکس یکبار سواری این خودرو را تجربه کرده باشد، هرگز آن را فراموش نکند.
خرید لوازم یدکی زانتیا
ویژگیها و امکانات رفاهی
خودروهای فرانسوی عموما در دنیا به خودروهایی اقتصادی معروفند. طبیعتا از خودروهای اقتصادی نمیتوان توقع آپشنهای زیادی داشت و البته در دههی هفتاد هم آپشنهای رفاهی خاص بیشتر در برندهای خاصی مانند بامو، بنز و خودروهای امریکایی دیده میشدند
در بررسی زانتیا و ویژگیها و آپشنهای رفاهی آن میبینیم که این خودرو مجهز به شیشه بالابرهای برقی جلو و عقب، آینههای جانبی برقی با قابلیت تاشدن، سنسور باران، برف پارککن هوشمندی که با سرعت باران هماهنگ میشود و چراغهای مه شکن در قسمت جلوی خودرو است.
در داخل کابین نمایشگرهایی قرار داده شده که یکی از آنها میزان ساییدگی لنت ترمز در چرخهای جلو را نشان میدهد. یک نمایشگر دیگر برای نشان دادن میزان مسافت طی شده و زمان مراجعه به تعمیرگاه برای سرویسهای دورهای را هشدار میدهد.
کابین سادهی زانتیا از خودروهای زمان خودش زیباتر و به روزتر بود.
صندلیهای زانتیا با ارگونومی خوب و با امکان تنظیم مکانیکی ارتفاع و گودی کمر و امکان تخت خواب شدن، از جمله ویژگیهای رفاهی خوب این خودرو است که راحتی سرنشینان را تامین میکند.
با اینکه روکش این صندلیها، پارچهای است اما به دلیل کیفیت بالای ساخت و استفاده از متریال خوب، در استفادههای طولانی مدت، ظاهر خوب خود را حفظ میکنند.
خرید لوازم یدکی ال نود
ویژگیهای ایمنی زانتیا
در بررسی زانتیا در بخش ایمنی باید به دو کیسهی هوا برای راننده و سرنشین جلو اشاره کرد. این ویژگی در آن زمان که بیشترخودروها دارای یک کیسهی هوا بودند، نکتهی مثبت و قابل توجهی بود.
زانتیا مجهز به سیستم ترمز ضد قفل ABS است. در کنار این سیستم ترمز، ترمزهای دیسکی در هر چهار چرخ هم قرار داده شده که ترمزهای جلو مجهز به تهویه نیز هستند.
سیستم اتوماتیک قطع سوخت که به هنگام حادثه از بروز آتش سوزی جلوگیری میکند هم از ویژگیهای ایمنی خوب این خودرو است.
کمربندهای ایمنی صندلیهای زانتیا به سیستم هوشمندی مجهز هستند که به هنگام ضربههای ناگهانی جمع میشوند. در کنار اینها در قسمت درهای جلو و عقب، ضربهگیرهایی برای ایمنی سرنشینان هم قرار داده شدهاند. سوییچ زانتیا مجهز به کنترل از راه دور است که برای جلوگیری از سرقت بسیار کارآمد عمل میکند.
خرید لوازم یدکی روآ
ویژگیهای فنی زانتیا
برای بررسی زانتیا از نقطه نظر فنی باید ابتدا در مورد پیشرانهی این خودرو صحبت کنیم. زانتیاهای موجود در ایران با سه پیشرانه عرضه شدهاند. نمونهی اول یک پیشرانهی 4 سیلندر 16 سوپاپ با حجم 1.8 لیتر است که با قدرت 110 اسب بخار برای سدانی با ابعاد و وزن زانتیا خیلی مناسب به نظر نمیرسد.
نمونهی دوم مجهز به یک پیشرانهی 4 سیلندر 16 سوپاپ است که با حجمی برابر با 2 لیتر، قدرتی معادل 135 اسب بخار تولید میکند. میزان گشتاور این پیشرانه، 187 نیوتن متر است.
این مدل با قدرت بالا و شتاب خیلی خوبش گزینهی محبوب بین زانتیا سواران است. البته یک نسخهی 6 سیلندر از زانتیا هم به تعداد محدودی در بازار عرضه شد که خیلی زود و بدن هیچ توضیحی عرضهی آن متوقف گردید!
در بررسی زانتیا باید آن را در زمرهی خودروهای پرشتاب قرار داد. این خودرو صفر تا صد تا در 10.3 ثانیه طی میکند که برای خودرویی با وزن 1320 کیلوگرم، شتاب خوب و قابل قبولی است. زانتیا با ظرفیت باک 65 لیتر، در داخل شهر حدود 11.2 لیتر بنزین مصرف میکند. این مصرف در جادهها به 6.5 لیتر کاهش مییابد.
در مجموع میتوان مصرف سوخت ترکیبی این خودرو را 8.2 لیتر در هر 100 کیلومتر تخمین زد. سیستم تغذیهی سوخت این خودرو انژکتوری 4 نقطه ای است. حداکثر سرعت برای زانتیا 203 کیلومتر در ساعت در نظر گرفته شده که برای عاشقان سرعت، عددی قابل توجه است.
خرید لوازم یدکی دینا پارت
انواع تیپهای زانتیا
زانتیا در فرانسه در دو تیپ سدان و استیشن تولید شده است اما در ایران فقط نوع سدان پنج در لیفت آن تولید شد. زانتیا نسخهی اتومات ندارد و فقط با گیربکس 5 دنده دستی عرضه شده است.
در ایران سه تیپ از زانتیا وجود دارد. X2000، SX2000 و Superlux 1800 سه تیپ این خودرو است که از نظر ظاهری تفاوت چندانی با هم ندارند. تفاوت این تیپها در حجم موتور، نوع و تعداد سانسورها و تعداد ایربگهای این خودروها است.
در سال 1380 شرکت سایپا، فیسلیفتی از زانتیا را معرفی کرد. در این فیسلیفت ظاهر این خودرو دستکاری شد که اصلا به مذاق طرفداران آن خوش نیامد و استقبالی از خودروی جدید نشد و تولیدش خیلی زود متوقف شد.
تیپهای مختلف زانتیا از نظر ظاهری تفاوت خاصی با هم نداشتند.
تجربهی رانندگی با زانتیا
یکی از نقاط قوت زانتیا، رانندگی خوب و دلچسب این خودرو است. در بررسی زانتیا به این نکته میرسیم که یکی از دلایل این رانندگی خوب، صرف نظر از سرعت، شتاب و قدرت پیشرانه، سیستم تعلیق خوب و پیشرفتهی این خودرو است که در جادههای ناهموار هم سربلند بیرون آمده است.
زانتیا مجهز به یک سیستم تنظیم ارتفاع است که در زمان عرضهی این خودرو و در تبلیغات آن، بسیار روی این قابلیت مانور داده شد. با استفاده از این قابلیت، در جادههای ناهموار، ارتفاع خودرو تنظیم میشود.
خرید لوازم یدکی پژو پارس
در این موارد با بالا رفتن کف خودرو، آسیب به قسمتهای زیرین به حداقل میرسد و در سمت مقابل در موارد ضروری، مثلا برای رفتن در فضاهایی که ارتفاع پایینی دارند، میتوان ارتفاع خودرو را کم کرد.
در کنار این سیستم، ارتفاع زانتیا بر اساس وزن سرنشینان و میزان بار خودرو، به صورت اتوماتیک ارتفاع را تنظیم میکند. زانتیا قابلیت حرکت بر روی سه چرخ را دارد که امکانی ویژه و خاص برای خودرویی در این سن و کلاس است. هندلینگ و فرمان پذیری بسیار خوب زانتیا در مسیرهای جادهای با شرایط مختلف، بسیار موفق عمل میکند.
محاسن و معایب زانتیا
در مورد محاسن زانتیا مواردی را در قسمتهای پیشین ذکر کردیم. کیفیت ساخت خوب، سیستم تعلیق خوب، شتاب عالی، قدرت پیشرانهی خوب و هندلینگ بسیار عالی این خودرو از جمله نکات مثبت زانتیاست.
در بررسی زانتیا متوجه معایبی هم میشویم که در نوع خود جالب توجه است. بزرگترین نقطه ضعف زانتیا، عملکرد این خودرو از نظر ایمنی است. زانتیا از موسسهی استاندارد یورو انکپ، تنها 1 ستارهی ایمنی دریافت کرده است. این 1 ستاره هم برای ایمنی سرنشینان خودرو و هم برای ایمنی عابر پیاده است. این موضوع علیرغم انتقادات زیاد، از سمت شرکت سایپا مورد توجه قرار نگرفت.
خرید لوازم یدکی آردی
بررسی زانتیا در بازار خرید و فروش خودرو
زانتیا از همان ابتدا خودروی گرانی بود و جالب این است که با وجود این گران بودن، همیشه خریدار داشته و دارد. اما خریدار این خودرو باید بداند که هزینهی نگهداری این خودرو بسیار بالاست.
البته که زانتیا خودرویی خوش ساخت و با کیفیت است و خیلی کم به مشکلات مختلف برخورد میکند اما به هر حال با توجه به گذشت سالها از تولید این خودرو، پیدا کردن یک نسخهی تمیز و کم کارکرد کار راحتی نیست.
در مجموع بعد از بررسی زانتیا و نکات مختلف آن، میتوان گفت که زانتیا هنوز هم خودروی محبوبی است. با اینکه نسبت به خودروهای امروزی، امکانات ویژهای ندارد و در مقایسه با طراحیهای جدید، خودرویی قدیمی و از مد افتاده به نظر میرسد ولی باز هم هنوز بسیاری از افراد در آگهیهای خودرو به دنبال نسخهی تمیزی از آن میگردند.