مقالات

معرفی سیستم سوخت رسانی خودرو

diesel service

چه وسیله نقلیه شما بیش از 20 سال سن داشته باشد یا فقط 20 روز از عمر آن گذشته باشد، دارای سیستم انژکتوری باشد یا کاربراتوری ، دارای قطعات اصلی یکسان در سیستم سوخت رسان خود هستند با یک تفاوت: در خودروهای مدرن، سیستم سوخت رسانی مجهز به یک واحد کنترل موتور (ECU) می باشند. ECU مخلوط سوخت و هوا را بر اساس ورودی های جریان سنج هوا و با کمک گرفتن از سنسور موقعیت دریچه گاز و سنسور اکسیژن کنترل می کند.

سیستم سوخت از قسمت های مختلفی نظیر : مخزن سوخت، پمپ، فیلتر و سیستم انژکتور یا کاربراتور تشکیل شده است و وظیفه آن رساندن سوخت به موتور به هنگام نیاز می باشد. هر جزء باید عملکرد بی عیب و نقصی داشته باشد تا خودرو به عملکرد مورد انتظار برسد.

سیستم سوخت رسانی خودرو بخش بسیار مهم از این نوع وسیله نقلیه است که ماده اشتعال زا را از مخزن سوخت گرفته و به موتور می رساند. این سیستم وظیفه تامین سوخت با توجه به نیاز موتور را بر عهده دارد. هر قسمت از سیستم سوخت باید به درستی کار کند تا به عملکرد مناسب موتور دست یابد.

در این مقاله فروشگاه لوازم یدکی دولوکس کار با ما همراه باشید تا به بررسی سیستم سوخت رسانی خودروها بپردازیم و با وظیفه، انواع، اجزا و عملکرد آنها بیشتر آشنا شویم.

وظیفه سیستم سوخت رسانی خودرو

سیستم سوخت رسانی خودرو یکی از مهم ترین اجزای یک وسیله نقلیه است که در آن فرآیند احتراق سوخت انجام می شود. این سیستم برای تامین انرژی لازم جهت حرکت خودرو کاربرد دارد. برای موتور این مهم است که نسبت درستی از هوا به سوخت را از طریق باک بنزین دریافت کند. این کار توسط سیستم سوخت رسانی در خودروها انجام می گردد.

سیستم سوخت شامل مخزن سوخت، پمپ، فیلتر و نازل یا کاربراتور تزریق می شود. این مجموعه وظیفه تامین سوخت موتور را دارد که تمام قسمت های آن باید برای دستیابی به عملکرد مورد انتظار خودرو و قابلیت اطمینان، به طور صحیح کار کنند.

عملکرد سیستم سوخت رسانی خودرو ذخیره این ماده و رساندن آن به محفظه سیلندر است. در این قسمت می توان سوخت را با هوا ترکیب و تبخیر کرده و برای تولید انرژی سوزاند. سوخت، که می تواند بنزین یا گازوئیل باشد، در مخزن آن ذخیره می گردد.

یک پمپ سوخت، این ماده را از مخزن به کمک خطوط سوخت می کشد و آن را از طریق فیلترها به کاربراتور یا انژکتور پمپ می کند. سپس برای احتراق به محفظه سیلندر می رساند. اگرچه سیستم های سوخت از موتوری به موتور دیگر متفاوت هستند، اما همه آنها یک عملکرد و وظیفه یکسان دارند. همه آنها سوخت محفظه احتراق را تامین کنند و میزان عرضه آن را نسبت به مقدار هوا کنترل نمایند.

وظیفه سیستم های سوخت رسانی خودروها

معرفی انواع سیستم های سوخت رسانی ماشین

امروزه انواع سیستم سوخت رسانی خودرو را می توان به دو دسته کاربراتوری و انژکتوری تقسیم کرد. در این رابطه می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:

1- سیستم کاربراتوری:

این مورد را می توان از قدیمی ترین سیستم های سوخت رسانی در خودروها دانست که اولین بار در سال 1826 اختراع شد و تا دهه 1990 میلادی رایج بوده است. در این حالت، ترکیب هوا و بنزین با کمک یک لوله ونتوری (در ساده ترین حالت) که روی کاربراتور نصب شده است، به موتور عرضه می گردد.

در قسمتی که این بخش باریک تر شود، فشار هوا کاهش یافته و خلاء ایجاد می کند. سیستم سوخت رسانی به موتور از طریق این خلا انجام می گردد. این خلاء سوخت را به داخل کاربراتور می کشد که در آن نسبت آن با هوا را با استفاده از دو سوپاپ تنظیم می کند.

سیستم کاربراتوری

2- سیستم تزریق سوخت (انژکتوری):

با پیشرفت علم و با توجه به مزایا و معایب سیستم سوخت رسانی خودرو نوع کاربراتوری، مدل دیگری که برای بهبود مصرف سوخت درنظر گرفته شد، سیستم سوخت رسانی خودرو از نوع انژکتوری است. در این مدل که از دهه 1960 میلادی طرح آن ارائه شد، از یک پمپ مکانیکی یا برقی استفاده می شود. این سیستم، ترکیب هوا و سوخت را به کمک پمپ و با فشار از طریق انژکتورها به قسمت سیلندر انجام می دهد.

3- سیستم سوخت رسانی در موتور دیزل:

موتورهای دیزل از سال 1893 اختراع شدند. در این مدل از سیستم ها گازوییل با یک پمپ برقی از باک دریافت می شود و از یک فیلتر عبور می کند. با وارد شدن به پمپ فشار بالا، ماده اشتعال زا در ریل سوخت رسانی فشرده شده و از طریق گردش میل سوپاپ سوخت به درون شیر کنترل انژکتور وارد می شود. سپس از طریق تنظیم دقیق فشار در یک زمان مناسب، احتراق انجام می گردد.

سیستم سوخت رسانی در موتور دیزل

نحوه عملکرد سیستم انژکتوری

نحوه کارکرد این نوع از سیستم های سوخت رسانی بدین گونه است که از یک پمپ مکانیکی و برقی استفاده شده و سوخت با یک فشار بالا به درون لوله های سوخت وارد می گردد. حال انژکتور این ماده را به صورت یک پودر جامد به قسمت سیلندر هدایت می کند. در این حالت است که موتور هوا را با سوخت ترکیب و احتراق انجام می شود.

قطعات موجود در سیستم سوخت رسان انژکتوری

پس از یک معرفی اجمالی که از سیستم سوخت رسانی خودرو بیان شد، حال لازم است راجع به اجزای سیستم سوخت رسانی خودرو صحبت کنیم. فراگیری این موضوع نیز می تواند در عیب یابی سیستم سوخت رسانی خودرو تا حد بسیاری به شما کمک کند. از جمله اجزای این نوع سیستم ها می توان گفت:

1- سنسورها:

یکی از بخش های مهم این نوع سیستم سوخت رسانی انژکتوری، سنسورها هستند که از جمله آنها می توان به سنسورهای دمای هوا، سنسور دریچه گاز (تعیین مقدار دقیق سوخت)، فشار هوا و سنسور دو موتور (برای اندازه گیری دور موتور)، ضربه (گزارش ضربه های اشتباه) و دمای آب (اندازه گیری میزان اکسیژن درون گاز موتور).

anjector pin

خرید سوزن انژکتور سمند

2- انژکتور:

این قطعه به مانند یک شیر فلکه است که باید مقدار مناسب و درستی از سوخت را در قسمت پشت ورودی سیلندر انتقال دهد.

3- کویل دوبل:

در سیستم های بدون دلکو، از این قطعه برای ایجاد عمل جرقه زنی استفاده می گردد.

oil samand

خرید کویل سمند

4- دلکو:

مورد دیگری از اجزای سیستم سوخت رسانی خودرو انژکتوری، دلکو است که به کمک بخش کویل، عمل جرقه زنی را با ایجاد جریان برق انجام می دهد.

بررسی انواع سیستم‌های انژکتوری

در ادامه آشنایی با سیستم سوخت رسانی خودرو انژکتوری، راجع به به انواع این مدل از سیستم ها می توان به چند مورد اشاره کرد که عبارتند از:

1- سیستم های مکانیکی – انژکتوری:

یکی از مدل های سیستم های مکانیکی – انژکتوری، نوع K-jetronic است که در آن به صورت مداوم پاشش سوخت انجام می شود. این مدل اولین بار در سال 1974 ساخته شده است و در سیستم آمریکایی با نام CIS شناخته می شود.

سیستم های مکانیکی – انژکتوری، نوع K-jetronic

2- سیستم های الکتریکی – انژکتوری:

این نوع از سیستم ها که با نام EFI نیز شناخته می شوند، نسبت سوخت و هوا را براساس شرایط رانندگی تنظیم می نمایند. این سیستم ها دو نوع آنالوگ و دیجیتال دارند که در مدل آنالوگ با توجه به زمان شارژ و دشارژ خازن، حجم سوخت تزریق شده تعیین می گردد. در مدل دیجیتال اما میزان تزریق براساس داده های ذخیره شده در حافظه می باشد.

سیستم های الکتریکی – انژکتوری

مزایای سیستم سوخت رسانی انژکتوری

از جمله مزایای سیستم سوخت رسانی خودرو انژکتوری می توان گفت:

  • پاسخ دهی در قسمت دریچه گاز افزایش می یابد و قدرت مورد نیاز موتور را در تمام سطوح فراهم می کند.
  • مخلوط سوخت دقیق سوخت و هوا، حداکثر بهره وری سوخت و تولید انرژی را تضمین می کند.
  • استارت سرد در موتور انژکتوری سوخت حذف می شود و نیازی به خفه کردن دستی نیست.
  • شما می توانید با مصرف بهینه و سوزاندن کارآمدتر سوخت، به محیط زیست کمک کنید.
  • لرزش موتور کاهش می یابد و مشکل رسوب شمع به حداقل می رسد.
  • فرآیند احتراق در موتور تزریق سوخت بسیار کارآمدتر است.
  • عمر موتور افزایش می یابد.

نحوه کار سیستم سوخت رسانی دیزلی

حال به بررسی نحوه عملکرد سیستم سوخت رسانی خودرو می پردازیم. کارکرد این سیستم به گونه ای است که در آن سوخت پس از وارد شدن به بدنه (با عبور از فیلتر ها)، با فشاری در حدود 300 بار به انژکتورها هدایت می شود. پاشش سوخت در آن به صورت یکنواخت در همه سیلندرها به وسیله دستگاه های خاصی انجام می شود.

نحوه کار سیستم سوخت رسانی دیزلی

انواع سیستم های سوخت رسان دیزلی

از انواع مدل های این نوع سیستم های سوخت رسانی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. پاشش سوخت با پمپ تک واحدی
  2. پاشش سوخت با پمپ ردیفی
  3. سیستم پاشش سوخت به وسیله یونیت انژکتور
  4.  سیستم پاشش سوخت با ریل مشترک

نحوه کار سیستم سوخت رسانی کاربراتوری

نحوه کار این مدل از سیستم سوخت رسانی خودرو به این گونه است که در آن با پایین رفتن پیستون در سیلندر، دریچه های کاربراتور باز می شوند. این کار باعث می شود تا هوا به به درون بدنه آن وارد شده و با سوخت ترکیب شود. در نهایت ترکیب این دو به درون سیلندرها منتقل می گردند. پس از انجام این کار، یک قطعه به نام ونتوری برای ایجاد خلا به کار گرفته می شود که می تواند سوخت را از ژیگلور وارد کند. این ماده با عبور از لوله های سوخت رسانی، به درون مخزن وارد شده و عملیات انتقال سوخت انجام می شود.

نحوه کار سیستم سوخت رسانی کاربراتوری

انواع سیستم های کاربراتوری

از انواع این نوع سیستم های سوخت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاربراتورهای جریان هوای افقی
  • کاربراتورهای عمودی (از بالا به پایین و بالعکس)

جمع بندی

با بررسی کلی وظایف سیستم سوخت رسانی خودرو و آشنایی با انواع سیستم سوخت رسانی خودروها باید گفت بهترین فناوری در این زمینه در مقطع کنونی و آینده، همان تزریق سوخت است. امروزه حتی ارزان ترین موتورسیکلت ها و اسکوترهای سطح پایه هم با انژکتور سوخت عرضه می شوند. در نتیجه استفاده بهینه از منابع محدود انرژی باید به همراه سیستم های جدید سوخت رسانی همانند EFI که با مدیریت بهتر و دقیق تر سوخت رسانی انجام می شود، انجام گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *