شاید تا به حال این سوال که تفاوت خودرو دیزلی و بنزینی در چیست؟ برایتان پیش آمده باشد. تمامی وسایل نقلیه معمولا دارای یکی از انواع موتورهای دیزلی، بنزینی، برقی و یا موتورهای ویژه وسایل پرنده که سوخت مخصوص به خود را دارند و یا ترکیبی از موتورهای بنزینی و برقی می باشند.
موتور دیزلی و موتور بنزینی، به عنوان زیر مجموعه ای از موتورهای درون سوز، از قدیمی ترین موتورهایی هستند که توسط بشر برای راه اندازی وسایل نقلیه و همچنین محصولاتی که نیاز به موتور دارند ( مانند اره برقی، دستگاه چمن زن و … ) مورد استفاده قرار می گیرند.
البته بیشترین سهم استفاده از این موتورها، مربوط به وسایل نقلیه می باشد. در این مقاله در مورد هر یک از این موتورها و همچنین تفاوت خودرو دیزلی و بنزینی با شما صحبت خواهیم کرد.
موتور دیزلی چگونه کار می کند؟
موتورهای دیزلی، دسته ای از موتورهای درون سوز می باشند که فرآیند سوخت و ساز در آن توسط چرخه دیزل یا سیکل دیزل انجام می شود. در این چرخه، 4 فرآیند ترمودینامیکی شامل یک فرآیند هم فشار، یک فرآیند هم حجم و 2 فرآیند هم آنتروپی انجام می شود. سوخت مصرفی در این موتورها، سوخت روغنی یا گازوئیل است.
موتورهای دیزلی با توجه به اینکه از نوع چهار زمانه و یا دو زمانه می باشند، نحوه کار متفاوتی دارند.
خرید لوازم یدکی ریو
موتورهای دیزلی چهار زمانه
در این موتورها، فرآیند سوختن شامل 4 مرحله تنفس یا مکش، تراکم، احتراق و تخلیه می باشد.
- مرحله تنفس یا مکش
با حرکت پیستون به سمت پایین، مخلوط سوخت و هوا از طریق سوپاپ وارد سیلندر می شود. در موتورهای دیزلی- کاربراتوری، با عبور هوا از انژکتور، مقادیری از سوخت نیز وارد سیلندر می شود.
این مورد در موتورهای دیزلی- انژکتوری وجود ندارد و سوخت از طریق نازل به داخل موتور وارد می شود. در مرحله مکش، پیستون در پایین ترین نقطه یا نقطه مرگ قرار دارد.
- مرحله تراکم
در مرحله دوم یا مرحله تراکم، پیستون از نقطه مرگ به سمت بالا می رود و سوپاپ های هوا و تخلیه بسته می شوند. این موضوع باعث متراکم شدن هوای داخل سیلندر و در ادامه آن، افزایش فشار فضای داخلی سیلندر می شود.
- مرحله احتراق
در این مرحله، پیستون در نقطه مرگ قرار دارد و هر دو سوپاپ نیز همچنان بسته هستند. با افزایش حرارت هوای داخل سیلندر به میزان بیش از 600 درجه سانتیگراد، مخلوط سوخت وهوا منفجر شده و باعث حرکت پیستون به سمت پایین می شود.
- مرحله تخلیه
پس از احتراق سوخت و حرکت پیستون به سمت پایین و رسیدن به نقطه مرگ، سوپاپ تخلیه باز شده و با حرکت مجدد پیستون به سمت بالا، گازهای سوخته شده از سیلندر خارج می شوند. پس از آن پیستون به سمت پایین حرکت می کند و مجددا سیکل آغاز می شود.
در موتورهای دیزلی، در هر بار حرکت پیستون، میل لنگ یک نیم دور را طی می کند و از آنجایی که در این موتورها، پیستون 4 مرتبه به سمت بالا و پایین حرکت می کند، میل لنگ نیز 4 نیم دور یا 2 دور کامل را طی خواهد کرد.
فروشگاه اینترنتی لوازم یدکی دولوکس کار
موتورهای دیزلی دو زمانه
موتورهای دیزلی دو زمانه از لحاظ کارایی، مشابه موتورهای دیزلی چهار زمانه هستند. تفاوت این موتورها با موتورهای چهار زمانه در تعداد دور میل لنگ و تعداد مراحل است.
از طرفی در این موتورها، سوپاپ وجود ندارد و ورود سوخت و خروج دود به وسیله مجراهای موجود در بدنه سیلندر انجام می شود. این مجراها توسط حرکت پیستون باز و بسته می شوند. مراحل سوختن در موتورهای دیزلی دو زمانه عبارتند از :
- مرحله اول
در این مرحله پیستون از نقطه مرگ به سمت بالا حرکت می کند. با حرکت پیستون از جلوی مجرای هوا در دیواره سیلندر، هوای تازه متراکم می شود.
- مرحله دوم
پس از تراکم هوا، سوخت به داخل محفظه سیلندر پاشیده می شود و مخلوط سوخت و هوا منفجر می شود. در نتیجه پیستون به سمت پایین حرکت می کند و مجرای هوای موجود در دیواره سیلندر باز شده و هوای تازه به محوطه سیلندر وارد می شود.
بلافاصله سوپاپ تخلیه نیز باز شده و گازهای سوخته شده از سیلندر بیرون می روند. پس از خروج گازها، مجددا سیلندر به نقطه مرگ پایینی می رسد و چرخه جدید آغاز می شود.
همچنین بخوانید : تفاوت سقف سانروف و پانوراما چیست ؟
موتور بنزینی چگونه کار می کند؟
موتورهای بنزینی نیز همانند موتورهای دیزلی، زیر مجموعه ای از موتورهای درون سوز هستند. در این موتورها، فرآیند سوخت و ساز توسط چرخه اتو انجام می شود. در این چرخه مانند چرخه دیزل، 4 فرآیند ترمودینامیکی شامل 2 فرآیند هم فشار و 2 فرآیند هم حجم انجام می شود. سوخت مصرفی در این موتورها، بنزین است.
موتورهای بنزینی نیز مانند موتورهای دیزلی، دارای 2 نوع چهار زمانه و دو زمانه هستند.
خرید لوازم یدکی زانتیا
موتورهای بنزینی چهار زمانه
مراحل سوختن در این موتورها، کاملا مشابه موتورهای دیزلی چهار زمانه است. تنها موردی که بین این دو دسته از موتورها به عنوان یک تفاوت خودرو دیزلی با بنزینی شناخته می شود، مربوط به مرحله احتراق است.
در موتورهای دیزلی چهار زمانه، در مرحله احتراق هیچ جرقه ای اتفاق نمی افتد و فرآیند سوختن و انفجار مخلوط سوخت و هوا، به دلیل بالا رفتن دمای آن که ناشی از تراکم بیش از حد جریان هوای درون سیلندر است رخ می دهد.
در مقابل، در موتورهای بنزینی چهار زمانه، مخلوط سوخت وهوا توسط جرقه شمع خودرو مشتعل می شوند.
موتورهای بنزینی دو زمانه
ساز و کار احتراق در این دسته از موتورها نیز مشابه موتورهای دیزلی دو زمانه است و تنها تفاوت آنها در مرحله دوم و موقع احتراق مخلوط سوخت و هوا است که در این حالت نیز، احتراق توسط جرقه شمع ایجاد می شود.
مزایا و معایب خودرو دیزلی
هنگام انتخاب وسیله نقلیه یا صنعتی که از موتورهای درون سوز استفاده می کند، انتخاب بین موتورهای دیزلی و بنزینی شاید کمی سخت باشد. برای کسانی که موتورهای دیزلی را مد نظر دارند، اطلاع از همه ویژگی های این موتورها ضروری است. معایب و مزایای موتورهای دیزلی عبارتند از :
مزایای خودرو دیزلی
- طول عمر بیشتر در مقایسه با موتورهای بنزینی
- سوخت ارزان تر
- احتمال پایین آتش سوزی به دلیل نبود شمع و قطعات جرقه زنی و درجه اشتعال بالاتر گازوئیل در مقایسه با بنزین
- مصرف پایین سوخت و تولید گشتاور بیشتر نسبت به موتورهای بنزینی
معایب خودرو دیزلی
- اندازه بزرگ موتورهای دیزلی
- هزینه بالای موتورهای دیزلی و قطعات آنها
- هزینه بالا و حساسیت زیاد سیستم سوخت رسانی در موتورهای دیزلی
- لرزش زیاد موتورهای دیزلی
خرید لوازم یدکی دینا پارت
مزایا و معایب خودرو بنزینی
بسیاری از وسایل نقلیه سبک و محصولات صنعتی و کشاورزی، از موتورهای بنزینی استفاده می کنند. این موتورها در میان مردم، در مقایسه با موتورهای دیزلی، از محبوبیت بیشتری برخوردارند اما در نظر گرفتن معایب و مزایای این موتورها در هنگام خرید وسیله نقلیه دارای موتورهای بنزینی، می تواند حق انتخاب آگاهانه تری را در اختیار شما قرار دهد.
مزایای خودرو بنزینی
- سرعت بالا
- عملکرد بدون لرزش و یا با لرزش بسیار کم
- هزینه پایین تعمیر و نگهداری
- اگزوز تمیزتر به دلیل وجود ناخالصی کمتر در بنزین
- قدرت بیشتر
همچنین بخوانید : چگونه مصرف سوخت را بهینه کنیم
معایب خودرو بنزینی
- تولید گشتاور کمتر در مقایسه با موتورهای دیزلی
- احتمال بیشتر آتش سوزی به دلیل وجود شمع و درجه اشتعال پایین تر بنزین در مقایسه با گازوئیل
- طول عمر کمتر در مقایسه با موتورهای دیزلی
- سوخت گران تر
- مصرف بالای سوخت و تولید گشتاور کمتر نسبت به موتورهای دیزلی
- تولید حجم بالای دی اکسید کربن
تفاوت میان خودرو دیزلی و بنزینی
اگر بخواهیم لیستی از انواع تفاوت خودرو دیزلی با بنزینی را در نظر بگیریم، موارد زیادی در آن قرار می گیرد. این موارد می تواند برای انتخاب هر چه بهتر موتور مورد استفاده در وسیله نقلیه، صنعتی و یا کشاورزی کمک کننده باشد. از انواع تفاوت خودرو دیزلی با بنزینی می توان به مواردی مانند :
- تفاوت قیمت سوخت مورد استفاده در خودرو بنزینی و دیزلی و ارزان تر بودن سوخت دیزل ( گازوئیل )
- تولید آلاینده های زیست محیطی و گازهای گلخانه ای کمتر توسط خودروهای بنزینی
- تولید درصد پایین تر کربن دی اکسید توسط خودروهای دیزلی
- ایمنی بیشتر و عمر بالاتر خودروهای دیزلی
- سهولت تعمیر و نگهداری خودروهای بنزینی
- سر و صدای کمتر خودروهای دارای موتور بنزینی
- قدرت بیشتر موتورهای دیزلی و لزوم استفاده از آنها در وسایل نقلیه سنگین و یا یدک کش ها
اشاره کرد. تقریبا در تمامی وسایل نقلیه سنگین و یا وسایل صنعتی و کشاورزی که دارا بودن قدرت بالای موتور در آنها ضروری است، از موتورهای دیزلی استفاده می شود.
اما از آنجایی که این خودروها درصد بالایی از آلاینده های زیست محیطی را به دلیل وجود ناخالصی در سوخت مصرفی خود، تولید می کنند، استفاده از آنها در فضای شهری به صورت بسیار محدود و بیشتر در وسایل نقلیه عمومی انجام می شود.
موتور دیزلی یا بنزینی؟
در پاسخ به این سوال، جواب قطعی وجود ندارد. به عبارت دیگر برای اینکه بدانید وسیله دارای موتور دیزلی برای شما مناسب تر است و یا وسیله ای با موتور بنزینی؟ باید علاوه بر اطلاع از تفاوت خودرو دیزلی و بنزینی، شرایط دیگری مانند توانی که از موتور انتظار دارید، محیطی که می خواهید در آن از این موتور استفاده کنید، این موضوع که امکان تهیه کدام سوخت برای شما آسان تر است، سرویس های دوره ای کدام موتور را می توانید انجام دهید و مواردی از این قبیل، انتخاب خود را انجام دهید.
در رابطه با این موضوع، خواندن معایب و مزایای هر یک از این موتورها که در این مقاله به عنوان بخشی از تفاوت خودرو دیزلی با بنزینی به آن پرداختیم نیز می تواند راهگشا باشد. در پایان امیدواریم از این مقاله استفاده لازم را برده باشید.
خیلی عالی من سیستم احتراق دیزلی نمیدونستم ممنون
خواهش میکنم