مقالات

بررسی علائم خرابی گیربکس

علائم خرابی گیربکس

علائم خرابی گیربکس در ماشین های مختلف می تواند متفاوت باشد اما در این مقاله تلاش شده است تا برخی از علائم رایج خرابی قطعه مذکور شرح داده شود. گیربکس یک قطعه فوق العاده مهم در سیستم انتقال ماشین محسوب می شود.

در واقع می توان بیان نمود که اگر یک بخش کوچک از این قطعه  خراب باشد، می تواند کل سیستم فعالیت ماشین را مختل سازد. خرابی گیربکس بیشتر در ماشین های بزرگ و سنگین مشاهده می شود.با این توضیح می توان متوجه شد که گیربکس ماشین نقش اساسی در فعالیت ماشین دارد. پس باید با علائم خرابی آن به خوبی آشنا باشید.

علائم خرابی گیربکس

خرابی گیربکس می تواند بر اساس دلایل متفاوتی رخ دهد اما در این مقاله برخی از علائم خرابی گیربکس که رایج تر هستند، بیان می شود تا به محض رویت آنها به تعمیرگاه ها رجوع نمایید تا مشکل را سریعا برطرف نمایند.

خرید مطمئن از فروشگاه لوازم یدکی دولوکس کار

1- کلاچ ماشین درست عمل نمی نماید:

یکی از علائم خرابی گیربکس، درست عمل نکردن پدال کلاچ است. در این شرایط نیاز است تا شما پاهای خود را از روی کلاچ بسیار بالا آورده یا برعکس بسیار فشار دهید. در این شرایط گاها دیده می شود که پدال کلاچ گیر می نماید  از همین رو توصیه می شود تا گیربکس بازبینی گردد و کلاچ مجدد تنظیم شود.

کلاچ ماشین درست عمل نمی نماید

2- راه نرفتن ماشین زمانی که در دنده قرار دارد:

این مورد نیز می تواند به خرابی گیربکس مربوط باشد. گاها راننده ماشین را در دنده قرار می دهد اما خودرو حرکت نمی نماید. در این صورت لازم است تا گیربکس و مخصوصا روغن آن چک شود که مشکل وجود نداشته باشد. چنانچه روغن گیربکس کم نشده بود، لازم است تا ماشین را به تعمیرگاه منتقل نمایید.

همچنین بخوانید: بررسی علائم خرابی پلوس

3- نداشتن توان موتوری خوبی:

یکی از علائم خرابی گیربکس، توان نداشتن خودرو است. گاها این احتمال وجود دارد که روغن گیربکس نشتی داشته باشد یا این قطعه بیش از اندازه داغ گردد. در این صورت لازم است تا سریعا گیربکس بازبینی شود.

نداشتن توان موتوری خوبی

4- مشاهده لرزش در خودرو:

در برخی موارد داخل خودرو لرزش های بسیاری مشاهده می شود و بی جهت دور موتور بالا می رود. اگر گیربکس دچار ایراد شده باشد و فرسوده گردد، عموما اصطکاک زیادی ایجاد می گردد که باعث به وجود آمدن لرزش خواهد شد.

5- بوی سوختگی از گیربکس:

یکی دیگر از علائم خرابی گیربکس به مشام رسیدن بوی سوختگی است. زمانی که روغن گیربکس یا واسکازین بیش از اندازه داغ شود، بوی سوختگی ایجاد می شود. ممکن است روغن واسکازین کم شده باشد که بخش های مختلف گیربکس داغ شده اند و بوی بد ایجاد می کنند. از همین رو می بایست نشتی یا کم شدن روغن را بررسی نمایید.

بوی سوختگی از گیربکس

6- مشاهده تاخیر در عمل نمودن گیربکس:

به عنوان یک راننده شما باید بتوانید به راحتی و به سرعت دنده ها را تعویض نمایید. چنانچه در زمان تعویض دنده تاخیر مشاهده نمودید، نشان دهنده این مورد است که جعبه دنده و گیربکس شما درست کار نمی کند. نفوذ آب در گیربکس، کاهش روغن واسکازین و گرمای زیاد می توانند منجر به این مشکل شوند.

مشاهده تاخیر در عمل نمودن گیربکس

خرید لوازم یدکی تیبا

7- درست کار نکردن چرخ دنده های گیربکس:

این مورد یکی از علائم خرابی گیربکس است که بسیار نیز به چشم می خورد. اگر دور موتور شما بی جهت افزایش یافت، شتاب گرفتن خودرو با کندی همراه بود یا ماشین به یکباره وارد حالت خلاص شد، نشان دهنده یک عیب در گیربکس است. هر کدام از این مشکلات می توانند بسیار خطرناک باشند. از همین رو باید سریعا پیگیری شوند.

8- سر و صدای زیاد زمان حرکت خودرو:

گاها مشاهده شده است که ماشین ها در زمان حرکت، صدای زیادی از خود تولید می نمایند. به عنوان یک راننده هیچ وقت نباید نسبت به این صداها بی تفاوت باشید. اگر یاتاقان ماشین دچار مشکل شده باشد یا روغن واسکازین در ماشین کم شود، اینگونه صداها شنیده می شوند.

مشاهده تاخیر در عمل نمودن گیربکس

9- صدا دادن گیربکس زمانی که ماشین خلاص است:

یکی از علائم خرابی گیربکس، ایجاد صداهای زیاد در مواقعی می باشد که ماشین خلاص است. اگر نوع روغن واسکازین خوب نباشد یا میزان آن کم باشد، باعث می شود تا اینگونه صداها به گوش برسد. چنانچه به این مورد بی توجه باشید، شاهد خرابی چرخ دنده ها خواهید بود که هزینه تعمیر آنها بسیار بالا است.

10- کم شدن روغن گیربکس:

گاها مشاهده می شود که روغن گیربکس دچار نشتی است. همانگونه که می دانید از روغن گیربکس که به رنگ قرمز است برای کاهش گرمای قطعات گیربکس استفاده می شود. از همین رو اگر میزان آن کم باشد، قطعا خرابی گیربکس را به همراه دارد. گاها چون قطعات ماشین به درستی آب بندی نمی شوند، اینگونه نشتی ها به وجود می آید. لذا نیاز است تا خودروی خود را به مکانیک نشان دهید.

کم شدن روغن گیربکس

11- آلارم موتور:

روشن شدن چراغ موتور می تواند به دلایل زیادی رخ دهد. اما یکی از علائم خرابی گیربکس، روشن شدن چراغ موتور است. در این موارد لازم است تا حتما ماشین به یک مکانیک نشان داده شود تا به کمک دیاگ مشکل را بیابد. در مواردی که گیربکس دچار لرزش و داغی بیش از حد است، این چراغ روشن می شود تا ماشین حتما چکاپ شود.

آلارم موتور

4 علامت خرابی کشویی گیربکس

کشویی دنده گیربکس در واقع یک قطعه می باشد که دو طرف آن دارای شیارهای متعددی است. در یک سمت این شیار ها ماهک قرار گرفته است. در طرف دیگر نیز جعبه دنده و یاتاقان قرار دارند. حرکت این شیارها باعث می شوند تا دنده جابجا شود. بخش کشویی گیربکس دارای حرکت رفت و برگشت است.

کشویی گیربکس پراید

خرید کشویی گیربکس پراید

گاها ممکن است که کشویی گیربکس دچار مشکل شود. از همین رو علائم آن را می توانید در زیر مطالعه نمایید:

1- بد جا افتادن دنده:

در این وضعیت دنده ها هنگام جا خوردن صدای بدی از خود تولید می نمایند. از همین رو نیاز است تا یک مکانیک جعبه دنده را باز نماید. در برخی موارد چرخ دنده ها به خوبی در کنار هم چفت نشده اند. همین مورد نیز موجب می گردد تا آنها بسیار بد جا بخورند.

بد جا افتادن دنده

2- عدم فعالیت سنسورهای الکتریکی:

این علامت بیشتر در ماشین های جدید مشاهده می شود. سنسورهای فوق، سیستم انتقال در ماشین را بررسی می نمایند و دستورات لازم را ارائه می کنند. زمانی که شما پدال گاز را فشار می دهید اما ماشین نمی تواند دنده عوض نماید، لازم است تا سنسور مذکور بررسی شود.

عدم فعالیت سنسورهای الکتریکی

3- کم شدن روغن واسکازین گیربکس:

یکی دیگر از علائم خرابی گیربکس، کم شدن روغن واسکازین می باشد. اگر این روغن کم شود، رنگ و بوی آن تغییر می نماید لذا کشویی گیربکس نمی تواند به صورت روان حرکت نماید. مکانیک ها در این وضعیت گیربکس را باز نموده و آن را تمیز می نمایند. سپس روغن را تعویض می کنند. بسیار مهم است که شما از روغن واسکازین خوب بهره ببرید. اگر روغن واسکازین طی مدت زمان زیادی استفاده نشود، کیفیت خود را از دست می دهد.

کم شدن روغن واسکازین گیربکس

4- خراب شدن کلاچ خودرو:

کشویی گیربکس چنانچه به خوبی عمل ننماید، عملکرد کلاچ دچار مشکل می شود. در این حالت اغلب صدای بدی از کلاچ به گوش می رسد و دنده ها نیز به خوبی جا نمی خورند. البته خاطرنشان می شود که در برخی حالت، دنده ها ساییده می شوند و همین مورد نیز جا خوردن دنده را با مشکل روبرو می نماید. در تمام این موارد توصیه می شود تا با یک مکانیک خوب مشورت نمایید.

2 نشانه مهم خرابی بلبرینگ گیربکس

از لحاظ ظاهری بلبرینگ گیربکس دارای شکل دایره ای یا استوانه ای است که خود به بخش های دوار دیگری متصل است و باعث می شود تا حرکت دایره ای این بخش ها آسان تر باشد. بلبرینگ یک بخش مهم در گیربکس ماشین می باشد که وظیفه به حرکت درآوردن خودرو را بر عهده دارد.

خرید بلبرینگ گیربکس پراید

خرید بلبرینگ گیربکس پراید

اما این قسمت می تواند دچار خرابی شود که برخی از نشانه های خرابی آن در زیر درج شده اند:

1- صدای ناهنجار از موتور و گیربکس:

زمانی که گیربکس یا هر کدام از بخش های داخلی آن با مشکل روبرو شوند، صدای زیادی از خود تولید می نمایند. از همین رو اگر در زمان حرکت خودرو با سرعت کم یا زیاد صدای وزوز شنیدید، می تواند نشان دهنده خرابی بلبرینگ گیربکس باشد. در این حالت عموما دنده به درست جا نمی خورد.

صدای ناهنجار از موتور و گیربکس

2- نشت روغن گیربکس:

برای اینکه بلبرینگ گیربکس به درستی فعالیت نماید، لازم است روغن مورد نیاز را در اختیار داشته باشد. کاهش میزان روغن گیربکس باعث ایجاد صداهای زیاد و عدم فعالیت درست می شود. اگر گیربکس به صورت خشک فعالیت نماید، اغلب لرزش فرمان و ماشین را مشاهده می نمایید. این نوع مشکلات باید حتما توسط افراد حرفه ای بررسی شوند.

نشت روغن گیربکس

لرزش چرخ دنده ها، نداشتن توان کافی خودرو، روشن شدن چراغ موتور و … از دیگر علائم خرابی بلبرینگ گیربکس هستند. از همین رو لازم است تا حتما به این بخش در ماشین خود بسیار توجه داشته باشید. بیشتر قطعات گیربکس به دلیل اصطکاک دچار مشکل می شوند. از همین رو بیان می شود که به میزان و کیفیت روغن گیربکس خود دقت نمایید. استفاده از نمونه های مناسب باعث افزایش طول عمر گیربکس و بخش های داخلی آن می شود.

نتیجه گیری

با توجه به اهمیت نقش گیربکس در ماشین، چنانچه هر کدام از علائم خرابی گیربکس که در بالا بیان شد را مشاهده نمودید، لازم است سریعا به مکانیک مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *